Tips voor onderhoud houten plank

Hout is een natuurproduct en dat betekent dat hout kan gaan werken. Dit hangt met name af van de temperatuur en het vocht% van de lucht. Is de lucht droog dan verliest het hout meer vocht aan de omgeving en krimpt het plankje. Is de lucht daarentegen vochtig dan neemt de plank juist weer vocht op en zal de plank weer uitzetten. Hierdoor kunnen scheuren en kieren ontstaan in het hout.

Tips om de plank in optima forma te houden:

  • Zorg dat de plank goed geolied is. De olie zorgt als het ware voor een soort beschermlaagje om de plank. Olie de plank regelmatig in met een olie die daarvoor geschikt is. Denk hierbij aan druivenpit olie of een andere eetbare olie.
  • Borstel de plank na gebruik af met heet water en eventueel afwasmiddel. Dep het goed droog en laat de plank rechtop (liefst met de nerf van boven naar beneden) drogen (niet op of naast een verwarming)
  • Laat een plank niet weken in water en een houten plank mag nooit in de afwasmachine
  • Het is raadzaam eens in de zoveel tijd de plank een goede onderhoudsbeurt te geven. Dit doe je door de plank in te wrijven met azijn of citroensap, en vervolgens zeezout erover heen te strooien. Met een doek goed schoonwrijven en in laten trekken. De plank vervolgens afspoelen en goed laten drogen, dan trekt de olie er beter in. Vervolgens weer in een aantal lagen en totdat de plank verzadigd is in oliĆ«n.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.