Grove Den (Pinus Sylvestris)

De grove den, ook wel ‘pijnboom’ genoemd, was inheems in Nederland. Maar door veenafgravingen en ontginningen zijn de autochtone bomen verdwenen. Middels aanplanten met zaad uit het buitenland is de grove den weer teruggekeerd in ons land. Deze boom kan 25 tot 35 meter hoog worden en groeit in Nederland met name op drogere zandgronden. Bij bosbouw wordt de boom na 80 – 120 jaar gekapt, wanneer het een diameter van 30-50 cm heeft bereikt. Hij kan echter veel ouder en dikker worden. Het hout van de grove den wordt ook wel ‘grenen’ genoemd.

De bladen van de grove den zijn naaldvormig. De den heeft ook lange loten met verspreid staande naalden. Deze lange loten zorgen voor de lengtegroei.

Meer informatie over deze boom vind je hier.

 

Eigenschappen van het grenenhout

Kleur
Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout is wit tot geelachtig wit.

Nerf
De nerf is (matig) fijn en de draad recht.

Bewerkbaarheid

  • Grenen droogt goed en snel en dat moet ook, want na het zagen moet het snel (<20%) gedroogd worden om schimmel en rot te voorkomen;
  • Grenen is makkelijk te boren, frezen, schuren, spijkeren, schroeven en te lijmen;
  • Na hittebehandeling is grenen perfect voor toepassingen in weer en wind.

Toepassingen

Afhankelijk van de kwaliteit is grenen voor vele doeleinden inzetbaar. Voor buiten gebruik dient het bijna altijd verduurzaamd te worden. En zo kan grenen gebruikt worden voor:

  • binnenkozijnen, ramen en deuren;
  • steigerdekken, paalhout en balkhout;
  • kisten, kratten en speeltoestellen.