Planken om van te smullen
Tips voor onderhoud

Hier vind je een aantal onderhoudtips om je mooie plank goed te houden. Olie is dé bescherming van de plank. Zorg dat de plank ALTIJD goed geolied is.  Hout is namelijk een natuurproduct en dat betekent dat hout blijft werken. Dit hangt met name af van de temperatuur en het vocht% van de lucht. Is de lucht droog dan verliest het hout meer vocht aan de omgeving en krimpt het plankje. Is de lucht daarentegen vochtig dan neemt de plank juist weer vocht  op en zal de plank weer uitzetten. Hierdoor kunnen scheuren en kieren ontstaan in het hout.

Tips om de plank in optima forma te houden:

pan_tool

1. Zorg dus dat de plank voor het eerste gebruik goed geolied is en wordt de plank schraal dan gewoon weer lekker insmeren.

brush

2. Borstel de plank na gebruik af met warm water en eventueel afwasmiddel. Dep het goed droog en laat de plank rechtop (liefst met de nerf van boven naar beneden) drogen (niet op of naast een verwarming).

format_color_reset

3. Laat een plank niet weken in water en een houten plank mag nooit in de afwasmachine!

format_color_fill

4. Het is raadzaam eens in de zoveel tijd de plank een goede onderhoudsbeurt te geven. Dit doe je door de plank in te wrijven met azijn of citroensap, en vervolgens zeezout erover heen te strooien. Met een doek goed schoonwrijven en in laten trekken. De plank vervolgens afspoelen en goed laten drogen, dan trekt de olie er beter in. Vervolgens weer in een aantal lagen en totdat de plank verzadigd is in oliën.

Toppers van de maand